Ikkunasaumaus

Tiiviit ikkunat säästävät monelta huolelta

Oletko koskaan pannut merkille, kuinka suuren osuuden ikkunat vievät talon julkisivun pinta-alasta? Asia ei suinkaan ole toisarvoinen, sillä heikosti toimivat ikkunatiivisteet ovat suunnaton riskitekijä. Ne altistavat koko kiinteistön ympäristön vaaroille.

 

Huonosti tiivistetty ikkuna saattaa aiheuttaa kosteusvaurioita

Ikkunat ovat lähtökohtaisesti julkisivun heikoin lenkki. Vankkaan ja yhtenäiseen seinään on jouduttu tekemään ylimääräiset aukot ikkunoiden varalta.  Näin ollen rakennuksen suunnittelussa on pakottauduttu kohdistamaan erityistä huomiota ikkunoiden tiiviyteen. Harva kuitenkaan tahtoo asua ikkunattomassa talossa.

Vaurioituneet, huolimattomasti tehdyt taikka iän myötä toimivuutensa menettäneet ikkunatiivisteet päästävät ensinnäkin ilmaa lävitsensä. Mahdollinen huoneessa tuntuva pienehkö veto on ongelmista mitättömimpiä – varsinkin talvella sisältä ulos vuotava lämmin ilma aiheuttaa huomattavaa lämmönhukkaa. Tämä on nähtävissä jo suoraan lämmityskustannuksissa. Ilma ei virtaa ainoastaan ulospäin, vaan sitä tulee yhtä lailla sisätiloihin. Ilmatiiviiden ikkunoiden on määrä pitää ulkoilman epäpuhtaudet loitolla.

Vesipellin päät on syytä tiivistää huolellisesti

Toinen vakava uhka ikkunoiden osalta on tietenkin kosteus. Kosteus kertyy rikkinäisten saumojen myötävaikutuksella nopeasti ikkunarakenteeseen, josta se voi lähteä leviämään koko julkisivuun.  Ikkunan raot ovat otollinen paikka mikrobikasvuston ja homeitiöiden kukoistamiselle. Mikrobikasvusto ei välttämättä jää pelkästään ikkunan ulkopuolen kauhistukseksi, vaan se voi raoista puhaltavan ilman kautta siirtyä myös kaikkialle sisätiloihin. Vältä lisäksi aina turhaa, pitkäaikaista ikkunoiden auki pitämistä.

Tarkkaavaisella toiminnalla ja säännöllisillä huoltotoimenpiteillä varmistetaan ikkunarakenteiden kestävyys kiinteistön käyttöiän pituisina. Rakennuksen yläosissa ja nurkissa kosteusrasite on luonnollisesti suurin. Räystäillä ja katoksilla saadaan mukavasti hillittyä veden välitöntä tunkeutumista ikkunasaumoihin, mutta viistosateen ja kosteuden suhteen toimiva ja luotettava saumaus on ainoa oikea ratkaisu.

Ikkunasaumojen tekninen käyttöikä on noin 10-20 vuotta ja ne on syytä uusia säännöllisesti

Jotta saumausvirheiltä vältytään, on tiedettävä mitä tehdään – ja missä. Rakenteiden eri saumauskohdissa käytetään tarkalleen jokaiseen kohteeseen sopivaa saumausta sekä oikeaa saumausmassaa. Väärät saumaukset ja väärät massat aiheuttavat enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Saumaustarvike.fi:n puhelimeen ja tietokoneelle ladattavalla ilmaisella ohjelmalla näet vaivatta ja välittömästi sekä sisäpuolella että ulkopuolella tarvittavat saumat ja massat. Voit samalla tilata verkkokaupasta edulliset ja laadukkaat tuotteet huolettomaan saumaukseen.

Saumaustarvikkeen valikoimasta löytyy useita ikkunasaumaukseen sopivia tuotteita ja tarvikkeita.

Fein MultiMaster FMM 350 QSL Top

Tehokas yleiskäyttöinen järjestelmä rakentamiseen ja remontointiin, mukana kattavin mahdollinen tarvikepaketti moniin käyttötarkoituksiin. Tuotenumero: 72295261000

 

 

Panasonic saumauspistooli EY3641LS1S

Panasonic EY3641LS1S 14,4v saumauspistooli (sis. laukku, akku, laturi, runko), joka on varustettu huippukapasiteetin 4,2Ah akulla. Soveltuu koville patruunoille ja max 600ml kalvopakkauksille.

Nitriilipinnoitettu nailonkäsine Worksafe P40-200

Worksafe P40-200 on erinomainen valinta märkiin ja öljyisiin olosuhteisiin, joissa pitävä ote on erityisen tärkeää.

 

ST-Tool Saumaajan Koivu tasoituslasta – silitystikku

ST-Tool Tasoituslastu Koivu on tarkoitettu saumojen tasoitukseen ja silitykseen. Tuote on koivusta työstetty ja valmiiksi hiottu.

illbruck TP320 Paisuva nauha illmod Duo eco M1

illbruckin uusin Paisuva nauha. illbruck TP320 Duo eco paisuva nauha on esipuristettu, palolta suojaavalla synteettisellä hartsilla impregnoitu polyuretaanivaahtonauha.