Palokatkotuotteet

Palokatko – tehokas tapa tukahduttaa palo ennen sen leviämistä

Paloturvallisuudesta ei sovi koskaan tinkiä. Palon syttymisen riski otetaan poikkeuksetta huomioon jokaisen rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Paloturvallisuutta ei kuitenkaan kannata jättää oman onnensa nojaan.

Rakennus on tapana jakaa rakennusmääräysten mukaisesti palo-osastoihin. Yksi toiminnallinen/rakenteellinen kokonaisuus muodostaa yhden palo-osaston. Esimerkiksi asuinkerrostaloissa jokainen huoneisto on oma palo-osastonsa. Palokatkolla varmistetaan se, ettei palo leviä pidemmälle rakenteisiin. Palon päästessä rakennusten läpivienteihin sen etenemistä on hankala pysäyttää.

Kaikenlaiset ylimääräiset aukot, reiät sekä talon sähkö- ja putkistojärjestelmät ovat erittäin haavoittuvaisia liekkien hakeutuessa hapen perään. Myös saumat on turvattava palokatkolla. Saumaukset eivät millään voi kestää satojen asteiden kuumuutta, joten ainoa keino on vuorata ne erityisellä palokatkomassalla tai käyttää tiivistämiseen järeää palokatkosilikonia.

 

Palokatkon tarve ja rakenne määritellään jokaisen materiaalin osalta erikseen. Palokatko voi olla palavasta materiaalista valmistettu, mutta se ei saa levittää paloa. Palokatkoille on ennalta määritetty minimi-palokestoaika. Tällä mahdollistetaan ihmisten poistuminen tulipalosta ja estetään lisävahinkojen kertyminen.

On syytä pitää mielessä, että palokatkon asennus on aina koulutuksen saaneiden ammattilaisten toimenpide. Ammattitaitoinen asennus takaa oikeanlaisen, turvallisen ja kestävän lopputuloksen.

Tutustu Saumaustarvike.fi:n kattavaan palokatkomateriaaliin:

Akryylipohjaiset palokatkomassat
Akryylipohjaisia palokatkomassoja käytetään metalliputkien läpivienteihin, rakennus- ja liikuntasaumojen tiivistämiseen sekä läpivientien viimeistelyyn, ja osana eri läpivientejä.

Nullifire FS701 Paloakryylimassa 600ml M1

Nullifire FS701 on yksikomponenttinen, tulipalon kestävä akryyliemulsiopohjainen tiivistemassa. Muodostaa vahvan, mutta joustavan tiivisteen pieniliikkeisiin paloluokiteltuihin saumoihin ja rakenteisiin (liikevara enintään + 10%). M1 Sisäilmaluokitus.

Elastiset palokatkomassat
Elastisia palokatkomassoja (kuten palosilikoni) käytetään rakennus- ja liikuntasaumojen tiivistämisen ja läpivienteihin. Saumojen liikevara voi olla tuotteista riippuen jopa 25 %.

Nullifire FS703 Palokatkosilikoni 600ml

Elastinen silikoni, paloluokiteltujen osastoivien rakenteiden saumaukseen ja tiivistämiseen. Paloluokka EI240, sisällä ja ulkona esim. lasitetut parvekkeet, osastoivat ikkunat ja palo-ovet.

 

Pursotettavat palovaahdot
Palovaahtoja on kehitetty kahteen tarkoitukseen: aukkojen täyttämiseen sekä saumaukseen. Hyväksyntäehdoista selviää mihin käyttötarkoitukseen ja käyttökohteeseen palovaahto soveltuu. Tämä seikka tulee myös selvittää huolellisesti ennen tuotteen käyttöä.

Nullifire FF 197 Megapalovaahto PRO M1

Nullifire FF197 Megapalovaahto PRO käytetään lineaaristen, suorien saumojen sinetöintiin. Erinomainen tarttuvuus useimpiin materiaaleihin kuten puuhun, tiileen, kiveen, sementtiin, kipsiin, polystyreeniin, metalleihin ja moniin muoveihin. M1 sisäilmaluokitus.

Palosuojamansetit
Palon katkaisevien kaulusten eli palonsuojamansettien tehtävänä on suojata muoviputkien läpiviennit. Kauluksessa oleva nauha laajenee tulipalossa rikkoen muoviputken ja estäen palon leviämisen tätä kautta.

Nullifire FP150 Putkimansetti

Nullifire FP150 Putkimansetti on palokatkokaulus putkien läpivienneille. Mansetti koostuu galvanoidusta teräskuoresta ja se on vuorattu kuumuuden vaikutuksesta turpoavalla materiaalilla

Saumalaakso Oy on Palokatkoyhdistys ry:n jäsen. Lisää tietoa palokatkoista löytyy Palokatkoyhdistyksen
internet-sivuilta www.palokatkoyhdistys.fi