Uudissaumaus

Julkisivusaumaus

Julkisivun pinta-alasta on vain noin 1% saumaa. Vaikka osuus on pieni, on se silti tärkeä rakenteiden elinkaaren kannalta. Julkisivusaumausten osalta Suomen haastavat sääolot edellyttävät saumausmateriaalilta erityisiä ominaisuuksia. Oikeanlaisen massan valinta kohteen mukaisesti on yksi tärkeimmistä tekijöistä kohti onnistunutta suoritusta.

Miksi saumaus on tärkeää?

  • Kiinteistön elinkaari pitenee
  • Kustannussäästöt
    • Korjaustarve vähenee
    • Lämmityskustannukset pienenee
  • Käyttömukavuus paranee
  • Kiinteistön arvon nousee

Väärin valittu saumausmassa voi aiheuttaa voi aiheuttaa monia ongelmia julkisivulle.

Valittu kohteeseen vääränlainen saumausmassa. Massa värjännyt luonnonkiveä. Tätä kutsutaan “surunauhaksi”. Esteettinen haitta.Valittu kohteeseen vääränlainen saumausmassa. Saumaumassan tartuntalujuus on voimakkaampi kuin pinnoitteen. Rakenteen sisään pääsee sade- ja sulamisvesi. Pakkasrapautumien todennäköisyys lisääntyy, joka voi lyhentää merkittävästi rakenteiden laskennallista ikää.Tartuntapintojen puhdistus on laiminlyöty ja saumausmassa irronnut tartuntapinnaltaan. Riski vesivuodoille kasvaa. Kastuneet rakenteet voi lisätä riskiä haitalliselle mikrobikasvustolle.

Laadukkaittaita tuotteita julkisivusaumaukseen ovat:

SikaHyflex-250 Facade Saumausmassa

Korkealaatuinen päällemaalattava 1-komponenttinen saumamassa betonisille, muuratuille ja lämpörapatuille (EIFS) julkisivuille

illbruck SP520 elementtisaumamassa

SP520 Elementtisaumamassa soveltuu mm. rakennuselementtien saumojen ja julkisivusaumojen tiivistämiseen, liikuntasaumoihin joiden liikevara on alle 25 %.

SikaHyflex-355 Saumausmassa 

1-komponenttinen, kosteuskovettuva,elastinen säänkestävä tiivistysmassa. SikaHyflex-355 soveltuu säänkestävään suojaamiseen
ja tiivistämiseen jossa vaaditaan tahraamattomuutta ja valumattomuutta.

Illbruck TP600 paisuva nauha

Impregnoitu, esipuristettu vaahtotiivistenauha. Valmistettu pehmeästä, palolta suojaavalla synteettisellä akryylipolymeerillä impregnoitusta polyuretaanivaahdosta.

Työssä tarvittavia työkaluja ja tarvikkeita (ehdotuksia)

Sisäsaumaus


Uudet rakennusten energiamääräykset vaativat sisätilojen olevan entistä tiiviimpiä. Terveellisen sisäilman kannalta tärkeässä roolissa on toimiva talotekniikka. Huimaa vauhtia lisääntyvä talotekniikka vaatii tiiviit rakenteet toimiakseen oikein. Saumauksissa käytettävät rakennusmateriaalit kehittyvät jatkuvasti. Onnistunut saumaustyö lähtee hyvästä suunnittelusta. Markkinoille tulee uusia materiaaleja CE-merkintöineen, ja niiden joukosta on osattava valita testatut ja käytännössä hyväksi havaitut materiaalit. Vain testatuilla tuotteilla saadaan kohteeseen optimaalisin lopputulos.

Sisäpuolisissa saumauksissa käytetään yleensä sisäilmaluokituksen M1 saaneita tuotteita

Saumausmassoja käytetään sisätiloissa varmistamaan muunmuassa talotekniikan toimivuus.

Rakennuksissa tekniikkaa kulkee seinien läpi. Kun seinään tehdään reikä, pääsee siitä helposti myös ääni kulkemaan. Elastisen saumausmassan tehtävä on ottaa rakenteiden liikkeet vastaan siten, että sauma pysyy tiiviinä. Kuvassa desibelisaumauksia. Tiivis rakenne eristää ääntä, sekä varmistaa, että talotekniikka toimii oikein.Kuvassa “listalaatuista” ikkunasaumaa. Saumausmassaa ei peitetä listalla, joten valkoinen massa ei saa kellastua ja työ on äärimmäisen tarkkaa.Akryylimassaa käytetty väärässä paikassa. Sauma haljennut ja menettänyt tärkeimmän tehtävänsä – tiiveyden. Akryylimassalla ei pitäisi saumata, vaan siistiä. Akryylimassa kutistuu kuivuttuaan. Pienikin liike rakenteessa aiheuttaa halkeaman, jolloin rakenteeseen syntyy ilmavuotoja. Talotekniikka ei välttämättä enää toimi suunnitellusti ja se voi osaltaan lisätä sisäilmaongelmia. Ääni pääsee myös kulkemaan vapaammin.

M1 sisäilmaluokituksen saaneita saumausamassoja:

Sikaflex Construction + saumausmassa

Erittäin elastinen PU-pohjainen saumausmassa elementtisaumauksiin. Shore A 15-20. Sallittu liikunta sauman leveydestä n. 30 %. Sikaflex Construction + on M1 sisäilmaluokiteltu, sekä SILKO hyväksytty.

Illbruck SP525 saumausmassa 600ml M1

Yksikomponenttinen, elastinen ja uusimpaan SP-teknologiaan perustuva saumausmassa. Suositellaan rakennuksen sisäpuolisiin saumoihin, mutta soveltuu myös ulos.

Työssä tarvittavia työkaluja ja tarvikkeita (ehdotuksia)

Tarvitsetko apua oikean massan valintaan? Saumausmassavalitsin auttaa löytämään oikean!

Saumausmassavalitsin