Uusintasaumaus

Elementtisaumaus – Mikä on sen tarkoitus?
Julkisivuelementti- ja ikkunakarmisaumat vaativat väliin joustavaa saumausainetta. Betonielementtejä ei voida panna tiiviiseen puskusaumaan toisiaan vasten. Elementtisaumaus estää sääolosuhteiden vaikutuksen talon rakenteisiin, koska elementtisaumaus estää kosteuden pääsyn elementtirakenteisiin ja lämpöeristeisiin.
Pahimmassa tapauksessa pettäneen saumauksen seurauksena sisäpinnat saattavat kärsiä kosteusvaurioista seinäkupruina. Saumaus on erityisen tärkeässä roolissa varsinkin ikkunakarmien ja julkisivun välissä, sillä ikkuna on luonteeltaan avoin rakenne, muuten tiiviissä julkisivussa.

Saumojen elinkaari
Elastiset saumat menettävät joustoaan ajan ja auringon vaikutuksesta. Elementtisauma alkaa ajan myötä kovettumaan ja menettämään jonkin verran elastisuutta. Tästä syystä saumat alkavat halkeilla ja tartunta heiketä. Nämä syyt voivat aiheuttaa rakennukselle riskin vesivuodoista.  Ajoissa tehty saumaus tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin mittava vesivuotokorjaus.

Milloin julkisivusaneeraus ja uusintasaumaus tarkalleen tulisi tehdä?
Elementtisaumojen kestävyys riippuu rakennuksen sijainnista (mm. meri, korkea paikka, suojaisa paikka). Elementtitaloissa julkisivujen saumat kestävät keskimäärin 15-20 vuotta. Elementtisaumojen kestoikä riippuu kuitenkin saumaustyön laadusta ja käytettävistä elementtisaumausmateriaaleista. Todellinen kestoikä voi siten vaihdella 10 ja 25 vuoden välillä. Uusintasaumausta tulisi ryhtyä suunnittelemaan vanhojen saumojen halkeiltua tai mikäli saumat alkavat kokonaan irrota paikoiltaan

Saumoja on julkisivuissa vain noin 1%. Vaikka luku on pieni on se silti tärkeä.

  • Kiinteistön elinkaari pitenee
  • Kustannussäästöt
  • Korjaustarve vähenee
  • Lämmityskustannukset pienenee
  • Käyttömukavuus paranee
  • Kiinteistön arvon nousee

Yleisimpiä vaurioita elementtisaumoissa ovat saumamassan irtoaminen tartuntapinnasta tai massan repeäminen. Syynä näihin saattavat olla esimerkiksi tartuntapintojen epäpuhtaudet, liian pieni tai suuri massakerros, sopimaton saumamassa tai suunnitteluvirhe.

Vaurioitunut elementtisauma on korjattava viipymättä. Suositeltavaa on sauman täydellinen uusiminen, jossa vanha saumamassa poistetaan ja tartuntapinta puhdistetaan. Vaihtoehtoisesti sauman osittainen korjaaminen on kannattavaa silloin kun vauriot ovat hyvin paikallisia.

Uusintasaumauksen työvaiheet:
– vanhan saumausmassan ja alusnauhan poisto
– sauman tartuntapintojen hionta
– sauman tartuntapintojen puhdistus
– sauman villatilan tarkistus ja tarvittaessa lisäys
– sauman reunojen pohjustus primerilla
– alusnauhan asennus; käytetään vettä imemätöntä nauhaa
– tuuletusputkien tai –koteloiden asennus
– massan pursotus ja tasoitus

Laadukkaita tuotteita uusintasaumaukseen ovat:

SikaHyflex-250 Facade Saumausmassa

Korkealaatuinen päällemaalattava 1-komponenttinen saumamassa betonisille, muuratuille ja lämpörapatuille (EIFS) julkisivuille.

Sika Primer-3N 1000ml

1-komponenttinen epoksi-polyuretaanipohjainen, huokoisten alustojen primeri Sikaflex saumaus- ja liimausmassoille.

illbruck SP520 elementtisaumamassa

SP520 Elementtisaumamassa soveltuu mm. rakennuselementtien saumojen ja julkisivusaumojen tiivistämiseen, liikuntasaumoihin joiden liikevara on alle 25 %.

Illbruck AT140 Hybrid Primer

SP -saumausmassojen pohjuste huokoisille pinnoille. Käytetään parantamaan SP525 ja SP520 saumausmassojen tartuntaa.

NMC Nomatec Saumanauha – Pohjatäytenauha 6mm – 60mm

NMC Nomatec saumanauha – pohjatäytenauha.Saumanauhan avulla saadaan saumaan oikea massan paksuus ja muoto. Saumanauhamme on suljettu solukkoinen polyeteenisaumanauha ja täysin freonivapaa. Pohjanauha on kevyttä ja helposti asennettavaa. Nauha on kimmoisaa ja muotoutuu helposti sauman mukaan muodostaen tiiviin ja sileän asennuspohjan saumausmassalle.

TO-BOX vaakasauman tuuletuskotelo

Suomen sääolosuhteisiin kehitetty ja valmistettu kiviaineisten julkisivuelementtien vaakasaumoihin asennettava sauman tausta— ja eristetilan tuuletukseen ja kosteuden poistamiseen tarkoitettu ”venttiili”.

ST-Tool Suojalasit – Aurinkolasimalli

Tyylikkäät ja istuvat suojalasit – Polykarbonaattilinssi. Eurooppalisen standardin CE EN166 mukaiset. Mekaaninen suojaluokka FT. Optinen luokka 1.

ST-Tool Katkoteräveitsi punainen ruuvilukitus 18mm

ST-Tool Katkoteräveitsi punainen ruuvilukitus 18mm. Katkoteräveitsi ruuvilukituksella. Koko: 18mm

Sokeva Habo tasoittaja (Primer pensseli)

Habo tasoittaja (Primer pensseli) on edullinen sivellin primerin ja pohjusteiden levittämiseen. puukahva.

Joints Saumaussetti 17-osaa

Uusi saumaussetti kylpyhuoneen, keittiön, vaatekaappien, pesutilojen, ikkunoiden ja ovien saumaukseen.

Joints Saumaus- + Poistotyökalu

Monitoiminen työkalu saumaukseen ja vanhojen saumojen poistoon.